Proiect inițiat și realizat de RNP Romsilva - Direcția Silvică Covasna în parteneriat cu CovAlpin

Traseul educativ-tematic „Cetatea Zânelor” este un proiect inițiat de Regia Națională a Pădurilor -RNP Romsilva prin Direcția Silvică Covasna în parteneriat cu Asociația de Turism și Ecologie CovAlpin.

Obiectiv: realizarea și amenajarea unei poteci educativ-tematice, destinată atât turiștilor cât și elevilor și cadrelor didactice.

Scopul: Promovarea educației ecologice, descrierea habitatelor și a ecosistemelor locale, descrierea speciilor de arbori, a florei și a faunei.

Tipul traseului: autoghidat, cu ajutorul codurilor QR care furnizează și afișează fotografii alături de prezentarea celor mai valoroase și interesante informații despre ecosistemul local.

Lungimea traseului: 5,5 km

Diferența de nivel: D+ 310m., D- 310m.

Accesibilitate: pe tot parcursul anului cu respectarea regulilor de acces și vizitare.

Durata: 1,5-2 ore

Număr panouri: 10+1

 1. Utilizarea și folosirea traseului tematic se face pe proprie răspundere și numai cu respectarea regulamentului și a instrucțiunilor.
 2. Nu plecați niciodată singur/ă la drum.
 3. Întotdeauna consultați prognoza meteo înainte de a pleca la drum.
 4. Echipați-vă corespunzător: echipament adecvat în funcție de anotimp, dar în orice anotimp OBLIGATORIU încălțăminte închisă (bocanc, gheată).  Vara este recomandată îmbrăcăminte deschisă la culoare.
 5. Asigurați-vă că aveți suficiente lichide la dvs. Evitați băuturile alcoolice, ele deshidratează.
 6. Nu distrugeți marcajele și indicatoarele de pe traseu.
 7. Nu vă abateți de la traseul marcat.
 8. Fiți atenți pe unde mergeți, unde vă așezați: în cazuri izolate a fost semnalată prezența viperei comune (Berus berus)
 9. Nu colectați plante sau animale. Nu atingeți și nu hrăniți animalele sălbatice!
 10. Nu aruncați deșeuri de niciun fel pe traseu! Nici pe cele care le considerați biodegradabile! Animalele sălbatice vor fi atrase de acestea!
 11. Dacă sunteți însoțiți de animale de companie, în special câini, pisici, asigurați-vă că nu sunt lăsate libere! (atât pentru siguranța acestora, cât și pentru siguranța animalelor sălbatice)
 12. Nu faceți focul în locuri neamenajate! Nu lăsați foc deschis (nici măcar cărbuni aprinși!)

Pe parcursul întregului traseu există acoperire și semnal GSM.

În caz de urgență apelați numărul unic de urgență  112 sau 0725826668 (0-salvamont).

 • În caz de accident reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigura accidentatul. Anunțați la 112 sau la Salvamont accidentul specificând următoarele: ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul, locul unde se găsesc persoanele accidentate.
 • În caz că vă rătăciți, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumați alcool. 
 • Economisiți acumulatorul telefonului sau puneți în rucsac un acumulator de rezervă.

Panouri informative - folosire

Traseul tematic Valea Zânelor furnizează conținut scurt și relevant despre viața și rolul pădurii respectiv specii de arbori și animale reprezentative pentru această zonă. Pe traseu există amplasate un număr de 10 panouri (stații), fiecare dintre ele având trei coduri QR (aferent limbilor română, maghiară, engleză). Prin scanarea codului (ex. stația 3, ursul) telefonul Dvs. va încărca informațiile relevante aferente speciei urs, descrieri, fotografii, etc). După parcurgerea informațiilor se continuă parcurgerea traseului până la următoarea stație (ex. stația 4- Lupul), se scanează codul aferent de pe tăbliță iar pe telefon se vor încărca informațiile aferente.

Ursul (Ursus arctos)
Este un animal deosebit de puternic, aparținând familiei Urside, are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălțime la greabăn de până la 1,5 m și o greutate...
Citește mai multe
Lupul (Canis lupus)
Lupul are un corp suplu, ce poate avea o lungime de până la 1,5 m, la care se adaugă o coadă de aproximativ 0,8 m. Masa este variabilă, de obicei...
Citește mai multe
Cerbul (Cervus elaphus)
Cerbul, specie ce are denumiea științifică de Cervus elaphus, face parte din familie Cervidae și este un mamifer erbivor, ce se include în categoria rumegătoarelor...
Citește mai multe
Fagul (Fagus sylvatica)
Acesta este un arbore de mărimea I, capabil de a ajunge la înălțimi de 40 m și 2 m diametrul trunchiului, deși de obicei el are 25–35 m înălțime și diametrul...
Citește mai multe
Molidul (Picea abies)
Specie indigenă de talia I, molidul poate ajunge frecvent 30-40 m înălţime, excepţional 60 m, şi până...
Citește mai multe
Bradul (Abies alba)
Specie indigenă, de talia I sau a II-a, bradul atingând frecvent 40 m în înălţime şi 1 m diametru. În literatură sunt semnalate exemplare de brad de pe muntele...
Citește mai multe
Fructele de pădure
Fructele de pădure apar spontan în flora locală fiind deosebit de apreciate pentru calitățile lor nutritive.
Citește mai multe
Tăieri și tratamente silviculturale
Metodologiile privind exploatarea si regenerarea arboretelor sunt cunoscute sub denumirea de tratamente silviculturale. De la regenerare...
Citește mai multe
Obiectivele și rolul pădurii
Obiectivele economice se referă în principal la produsele de natură materială pe care le oferă pădurea, fiind vizate...
Citește mai multe
Previous slide
Next slide