Asociația de Turism și Ecologie CovAlpin a lansat în 2017 proiectul Sepsi Trail. Aceasta este o inițiativă din sfera eco-turismului și prevede refacerea, dezvoltarea și descrierea unor poteci, în primă fază din arealul Sfântu Gheorghe – Șugaș Băi-Vâlcele Băi, respectiv munții Baraolt.

Te-ar mai putea interesa și

Citește mai departe

Acțiune de ecologizare alături de CNMV pe unul din traseele propuse

Citește mai departe

Inițierea unor reglementări noi pentru sporirea siguranței rutiere

În zona noastră am observat multă lume care face sport, ceea ce este îmbucurător. Dar în același timp am observat extrem de mulți oameni care se plimbă sau aleargă pe asfalt, ceea ce este trist și periculos din cauza traficului auto deschis. Ideea de bază ar fi că avem și poteci frumoase care pot arăta turistului minunățiile zonei în care trăim. Ne-am dat seama că oamenii nu cunosc aceste poteci, sau și dacă au auzit de ele, le e frică să le parcurgă. Asta din cauza degradării marcajelor existente, a indicatoarelor furate și distruse sau a explotărilor forestiere care au distrus bucăți întregi de poteci, fie prin parcurgerea lor cu TAF-ul, fie prin tăierea arborilor cu marcaj turistic. O altă problemă acută sunt câinii de stână.

 

Câteva din traseele propuse în 2017

Noi am identificat 10 poteci/trasee în primă fază. Acestea pornesc sau leagă orașul Sfântu Gheorghe de Munții Baraolt, sit Natura 2000 și de zona de agrement Șugaș Băi. Aceste poteci vor fi curățate și igienizate, vor fi măsurate și cartate în mod profesionist, vor fi remarcate/reamenajate unde e cazul, și cel mai important, vor fi descrise sub forma unui ghid bilingv. Sau de ce nu, trilingv. Asta mai ales pentru cei care nu cunosc deloc zona. 

Descrierile lor sunt realizate în amănunt, cu indicarea timpilor de parcurgere, distanțe și diferențe de nivel, atracții, surse de apă sau a locurilor de panoramă, locuri și posibilități de cazare dar și a pericolelor sau a zonelor fără semnal telefonic. Ne dorim ca acest mini ghid să fie util atât pentru turist, cât și pentru cei care fac sport. Traseele au inclusiv recomandări pentru diferite ramuri sportive și vor putea fi descărcabile în timp real pe dispozitive „inteligente”. Se vrea o mică carte de vizită pentru oraș în ceea ce privește turismul activ, tot mai căutat pe afară.

Prezentul ghid are rol pur consultativ, producătorul nefiind răspunzător de nici un fel de injurii, avarii, pagube care ar putea surveni în urma parcurgerii.

Traseele descrise în prezentul ghid folosesc poteci turistice marcate, drumuri publice și forestiere. Deasemeni ghidul conține unele informații despre punctele de atracție, dificultați, eventualele sfaturi de parcurgere, fotografii precum și track-uri GPS aferente traseelor. Toate materialele conținute de acest ghid sunt proprietatea Asociației de Turism și Ecologie CovAlpin.

Trasee propuse: (pe măsura ce urcăm materialele descrierile și linkurile vor deveni descărcabile)

  1. DJ 121C – Sfântu Gheorghe-Șugaș Băi (drumul de asfalt)–> Vezi 
  2. Traseul punct galben – Zero-Șugaș Băi
  3. Traseul punct galben – Șugaș Băi-Telegraf
  4. Traseul punct roșu – Sfântu Gheoghe-Vâlcele-Șugaș Băi-Sfântu Gheorghe
  5. Traseul trail running Șugaș Race
  6. Traseul bandă albastră – Vadaș-Ariușd
  7. Traseul mountain bike Șugaș Race
  8. Traseul tringhi albastru Arcuș-Șugaș Băi-Belin Vale
  9. Traseul Șugaș Băi- Valea Benko
  10. Traseul „Circuitul izvoarelor de apă minerală”.

Mulțumiri speciale

Prezentul proiect este într-o continuă stare de dezvoltare și upgrade. Mulțumiri speciale dedicăm către cei de la Segula Technologies România pentru sprijinirea inițiativei.