Râsul (Felix lynx)

Cum arată râsul?

Râsul, specie a cărei denumire științifică este Lynx reprezintă un grup al celor patru specii de feline sălbatice de mărime medie. Toate sunt considerate ca făcând parte din genul Lynx, dar unii specialiști le clasifică făcând parte din genul Felis căruia îi aparține pisica sălbatică și pisica de casă.

Râsul are mărimea asemănătoare cu cea a câinelui. Aceste animale au între 70 și 150 cm lungime, cu coadă relativ scurtă — de 5–25 cm. Vârful cozii la toate speciile este de obicei negru, iar în vârful urechilor sunt smocurile de peri negri, ceea ce deosebește lincșii de alte feline.

Greutățile maxime raportate se găsesc între 50 kg și 58 kg, dar în mod normal reprezentanții niciunei specii nu depășesc greutatea de 30 kg. Ca toate felinele, râșii au gheare ascuțite și retractile care ajung lungimea de 4–6 cm. Lincșii trăiesc aproximativ 20 ani. 

Unde trăiește râsul?

Râsul trăiește și vânează solitar, pe teritorii pe care nu tolerează nici un alt animal adult, mai ales de același sex. Teritoriul lui variază în funcție de sursele de hrană și de densitatea populației de râși în arealul respectiv. Adulții masculi se țin la distanță unii de ceilalți prin marcarea teritoriului.

Carnivor obligatoriu, vânează noaptea, iar prada merge de la şoareci la cerbi. Râșii carpatini trăiesc în multe arii ale Europei și Asiei, ceea ce a rezultat în a doua denumire a lor – râșii eurasiatici.

În afară Rusiei, cea mai mare populație a lincșilor se găsea în România.

Ce mănâncă râsul?

Râsul vânează cu precădere animale precum căprioarele sau caprele negre, dar și pradă mai mică, precum rozătoarele. Este un vânător care apelează la ambuscade și elemente surpriză. Felina se mișcă fără zgomot și atacă prada pe neașteptate făcând salturi și de câțiva metri. Ghearele nu apar imprimate decât dacă se caţără sau alunecă. El lasă în urmă o pârtie foarte sinuoasă, cu întreruperi dese, care sugerează salturi mari. Tot din salt îşi atacă şi prada, pe care o ucide în mod caracteristic felinelor, agăţându-se de ea şi apucând-o de beregată, fără să o eviscereze, ca lupul, ci omorând-o prin asfi xiere sau printr-o hemoragie puternică. 

Curiozități despre râs

  • Râșii pot trăi până la 17 ani în sălbăticie și 20 de ani în captivitate. Ca și celelalte carnivore mari, respectiv ursul și lupul, râsul este indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat. Supraviețuirea speciei este pusă în pericol de braconaj, dar mai ales prezența și activitățile umane care îi invadează din ce în ce mai mult habitatul.
  • Râsul este un animal solitar, formându-și perechea doar pentru o perioadă scurtă de timp, pe durata împerecherii. Este un animal teritorial, foarte discret, în mare măsură nocturn și poate fi văzut destul de rar. Activitatea cea mai intensă o desfășoară dimineața devreme și seara târziu, rar fiind observat ziua în amiaza mare. Uneori, râsul consumă și animale domesticite, cum ar fi găini, rațe, gâște, curcani, oi, atacând chiar câini când se simte primejduit. 
  • La nevoie este necrofag, deși în mod obișnuit îngroapă prada pe care nu a putut-o mânca.