Proiect inițiat și realizat de RNP Romsilva - Direcția Silvică Covasna în parteneriat cu CovAlpin
Traseul educativ-tematic „Cetatea Zânelor” este un proiect inițiat de Regia Națională a Pădurilor -RNP Romsilva prin Direcția Silvică Covasna în parteneriat cu Asociația de Turism și Ecologie CovAlpin.
Obiectiv: realizarea și amenajarea unei poteci educativ-tematice, destinată atât turiștilor cât și elevilor și cadrelor didactice.
Scopul: Promovarea educației ecologice, descrierea habitatelor și a ecosistemelor locale, descrierea speciilor de arbori, a florei și a faunei.
Tipul traseului: autoghidat, cu ajutorul codurilor QR care furnizează și afișează fotografii alături de prezentarea celor mai valoroase și interesante informații despre ecosistemul local.
Lungimea traseului: 5,5 km
Diferența de nivel: D+ 310m., D- 310m.
Accesibilitate: pe tot parcursul anului cu respectarea regulilor de acces și vizitare.
Durata: 1,5-2 ore
Număr panouri: 10+1
- Utilizarea și folosirea traseului tematic se face pe proprie răspundere și numai cu respectarea regulamentului și a instrucțiunilor.
- Nu plecați niciodată singur/ă la drum.
- Întotdeauna consultați prognoza meteo înainte de a pleca la drum.
- Echipați-vă corespunzător: echipament adecvat în funcție de anotimp, dar în orice anotimp OBLIGATORIU încălțăminte închisă (bocanc, gheată). Vara este recomandată îmbrăcăminte deschisă la culoare.
- Asigurați-vă că aveți suficiente lichide la dvs. Evitați băuturile alcoolice, ele deshidratează.
- Nu distrugeți marcajele și indicatoarele de pe traseu.
- Nu vă abateți de la traseul marcat.
- Fiți atenți pe unde mergeți, unde vă așezați: în cazuri izolate a fost semnalată prezența viperei comune (Berus berus)
- Nu colectați plante sau animale. Nu atingeți și nu hrăniți animalele sălbatice!
- Nu aruncați deșeuri de niciun fel pe traseu! Nici pe cele care le considerați biodegradabile! Animalele sălbatice vor fi atrase de acestea!
- Dacă sunteți însoțiți de animale de companie, în special câini, pisici, asigurați-vă că nu sunt lăsate libere! (atât pentru siguranța acestora, cât și pentru siguranța animalelor sălbatice)
- Nu faceți focul în locuri neamenajate! Nu lăsați foc deschis (nici măcar cărbuni aprinși!)
Pe parcursul întregului traseu există acoperire și semnal GSM.
În caz de urgență apelați numărul unic de urgență 112 sau 0725826668 (0-salvamont).
- În caz de accident reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigura accidentatul. Anunțați la 112 sau la Salvamont accidentul specificând următoarele: ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul, locul unde se găsesc persoanele accidentate.
- În caz că vă rătăciți, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumați alcool.
- Economisiți acumulatorul telefonului sau puneți în rucsac un acumulator de rezervă.
Harta traseului
Ce să vizitezi în zonă
Panouri informative - folosire
Traseul tematic Valea Zânelor furnizează conținut scurt și relevant despre viața și rolul pădurii respectiv specii de arbori și animale reprezentative pentru această zonă. Pe traseu există amplasate un număr de 10 panouri (stații), fiecare dintre ele având trei coduri QR (aferent limbilor română, maghiară, engleză). Prin scanarea codului (ex. stația 3, ursul) telefonul Dvs. va încărca informațiile relevante aferente speciei urs, descrieri, fotografii, etc). După parcurgerea informațiilor se continuă parcurgerea traseului până la următoarea stație (ex. stația 4- Lupul), se scanează codul aferent de pe tăbliță iar pe telefon se vor încărca informațiile aferente.