Proiect inițiat și realizat de RNP Romsilva - Direcția Silvică Covasna în parteneriat cu CovAlpin

Ursul (Ursus arctos)

Cum arată ursul brun?

 Ursul brun este o specie de urși din genul Ursus, răspândit pe întinse zone geografice din toată emisfera nordică.

Este un animal deosebit de puternic, aparținând familiei Urside, are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălțime la greabăn de până la 1,5 m și o greutate maximă de 600 kg. Ursul brun poate trăi până la 30 de ani în natură și până la 50 de ani în captivitate.

Unde trăiește ursul?

Cu toate că este retras în Carpați, ursul își găsește în România cel mai prielnic adăpost din Europa. Ursul brun trăiește de-a lungul lanțului carpatic, mai ales printre stânci, unde își poate crea bârlogul. Fiind un animal puternic, poate parcurge chiar și 150 de kilometri într-o singură zi. Ursul este un animal cu o capacitate deosebită de adaptare la mediu, ajutat de două supersimțuri – cel al auzului și cel olfactiv. Nici un animal nu se poate lăuda cu un nas atât de finÎl ajută să îşi găsească partener, să evite oamenii sau alţi urşi, să găsească mâncare sau să-şi caute puii.

Ce mănâncă ursul brun

     După felul hranei sale, ursul este un animal omnivor. Este un mare amator de jir sau ghindă, pentru care face uneori deplasări destul de lungi. Mănâncă cu plăcere ciupercile, perele, merele pădurețe, fară a mai vorbi de pagubele pe care le face în livezile cu arbori fructiferi, spre marea spaimă a localnicilor. 

Dentiția este tipică de omnivor, cu canini puternici și molari rotunjiți.

Spre deosebire de urșii din America de Nord, cei europeni vânează și pescuiesc foarte rar. În perioada de hibernare, nu consumă nici apă și nici hrană.

Hibernarea

Când vine iarna, urșii se retrag într-un bârlog pentru a hiberna. Bârlogul este săpat în cavități naturale, de exemplu sub stânci sau direct în pământ. Hibernarea reprezintă o adaptare la deficitul de hrană din anotimpul rece. Activitatea inimii și a plămânilor se reduce, temperatura corpului scade, iar ursul depinde direct de stratul de grăsime pe care l-a acumulat la finalul toamnei.

 Curiozități despre ursul brun

  • În ciuda aspectului său greoi, ursul are o viteză de reacție surprinzătoare, atingând și 50 de km pe oră. Corpul său mare și musculos îi dă posibilitatea să parcurgă zeci de kilometri pe zi la nevoie.
  • Se spune că o ursoaică poate naşte de la unul până la doi sau chiar trei pui odată. Contrar dimensiunilor ursului, la naştere puii sunt foarte mici. cântărind 500-700 grame.
  • În timpul iernii, urşii nu hibernează cu adevărat, ci stau într-o stare de somnolenţă profundă din care pot ieşi cu uşurinţă în cazul vreunui pericol, de exemplu.
  • Ca orice animal sălbatic, urşii bruni evită prezenţa omului. Animalele sunt predispuse să atace dacă sunt rănite sau dacă este vorba de o ursoaică cu pui.

Vezi și celălalte panouri

Ursul (ursus arctos)
Este un animal deosebit de puternic, aparținând familiei Urside, are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălțime la greabăn de până la 1,5 m și o greutate...
Citește mai multe
Lupul (Canis lupus)
Lupul are un corp suplu, ce poate avea o lungime de până la 1,5 m, la care se adaugă o coadă de aproximativ 0,8 m. Masa este variabilă, de obicei...
Citește mai multe
Cerbul (Cervus elaphus)
Cerbul, specie ce are denumiea științifică de Cervus elaphus, face parte din familie Cervidae și este un mamifer erbivor, ce se include în categoria rumegătoarelor...
Citește mai multe
Fagul (Fagus sylvatica)
Acesta este un arbore de mărimea I, capabil de a ajunge la înălțimi de 40 m și 2 m diametrul trunchiului, deși de obicei el are 25–35 m înălțime și diametrul...
Citește mai multe
Molidul (Picea abies)
Specie indigenă de talia I, molidul poate ajunge frecvent 30-40 m înălţime, excepţional 60 m, şi până...
Citește mai multe
Bradul (Abies alba)
Specie indigenă, de talia I sau a II-a, bradul atingând frecvent 40 m în înălţime şi 1 m diametru. În literatură sunt semnalate exemplare de brad de pe muntele...
Citește mai multe
Fructele de pădure
Fructele de pădure apar spontan în flora locală fiind deosebit de apreciate pentru calitățile lor nutritive.
Citește mai multe
Tăieri și tratamente silviculturale
Metodologiile privind exploatarea si regenerarea arboretelor sunt cunoscute sub denumirea de tratamente silviculturale. De la regenerare...
Citește mai multe
Obiectivele și rolul pădurii
Obiectivele economice se referă în principal la produsele de natură materială pe care le oferă pădurea, fiind vizate...
Citește mai multe
Previous slide
Next slide