A hiúz (Felix lynx)

Hogy néz ki a hiúz?

A Lynx faj, amelynek tudományos neve Lynx, a közepes méretű vadmacskák négy fajából álló csoportot képvisel. Mindegyiket a Lynx nemzetség részének tekintik, de egyes szakemberek a Felis nemzetségbe sorolják, amelyhez a vadmacska és a házimacska is tartozik.

A  hiúz körülbelül akkora, mint egy kutya. Ezek az állatok 70-150 cm hosszúak, viszonylag rövid farkukkal – 5-25 cm. A farok hegye minden fajnál általában fekete, a fülek hegyén pedig fekete szőrcsomók találhatók, ami megkülönbözteti a hiúzt a többi macskafélétől.

A bejelentett maximális tömeg 50 kg és 58 kg között van, de általában egyetlen faj sem haladja meg a 30 kg-ot. Mint minden macskaféle, a hiúznak is éles karmai és visszahúzói vannak, amelyek hossza eléri a 4–6 cm-t. A hiúzok körülbelül 20 évig élnek.

Hol él a hiúz

A hiúz egyedül él és vadászik olyan területeken, ahol nem tolerál más felnőtt állatot, különösen az azonos neműeket. Területe a táplálékforrásoktól és a térség hiúzpopulációjának sűrűségétől függően változik. A kifejlett hímek a területük megjelölésével tartják a távolságot egymástól.

Köteles húsevő, éjszaka vadászik, és a zsákmány az egerektől a szarvasokig terjed. A kárpáti hiúzok Európa és Ázsia számos területén élnek, aminek eredményeként a második nevüket is kapták – Eurázsiai hiúz.

Oroszországon kívül Romániában találták a legnagyobb hiúzpopulációt.

Mit eszik a hiúz

A hiúz főleg állatokra, például szarvasra vagy fekete kecskére vadászik, de kisebb zsákmányra, például rágcsálókra is vadászik. Ő egy vadász, aki a lesre és a meglepetés elemeire támaszkodik. A macska hangtalanul mozog, és több méteres ugrással váratlanul megtámadja a zsákmányt. A karmok nem nyomtathatók, hacsak nem másznak vagy csúsznak. Nagyon kanyargós lejtőt hagy maga után, gyakori szünetekkel, amelyek nagy ugrásokra utalnak. Ugrásból is megtámadja zsákmányát, amit tipikus macskaféle módon, belekapaszkodva és a hasánál fogva megöli anélkül, hogy kizsigerelné, mint a farkas, hanem fulladással vagy erős vérzéssel öli meg.

Érdekességek a hiúzről

  • A hiúzok akár 17 évig is élhetnek vadon és 20 évig fogságban. A többi nagyragadozóhoz, nevezetesen a medvéhez és a farkashoz hasonlóan a hiúz is az egészséges és kiegyensúlyozott ökoszisztéma jelzője. A faj fennmaradását veszélyezteti az orvvadászat, de különösen az élőhelyét egyre inkább behálózó jelenlét és emberi tevékenység.
  • A hiúz magányos állat, párját csak a párzás során alkotja rövid ideig. Ez egy territoriális állat, nagyon diszkrét, nagyrészt éjszakai és meglehetősen ritkán látható. A legintenzívebb tevékenységet kora reggel és késő este végzik, ritkán figyelhető meg nappal délben. Néha a hiúz háziasított állatokat is eszik, például csirkéket, kacsákat, libákat, pulykákat, birkákat, sőt kutyákat is megtámad, ha fenyegetve érzi magát. Ha szükséges, dögevő, bár általában eltemeti azt a zsákmányt, amelyet nem tudott megenni.