Proiect inițiat și realizat de RNP Romsilva - Direcția Silvică Covasna în parteneriat cu CovAlpin

Lupul ( Canis lupus )

Cum arată lupul?

Lupul, specie a cărui denumire științifică este Canis lupus, este un animal din familia Canidae, alături de câine, vulpe, șacal și enot. 

Lupul are un corp suplu, ce poate avea o lungime de până la 1,5 m, la care se adaugă o coadă de aproximativ 0,8 m. Masa este variabilă, de obicei între 30 și 50 kg, dar depășind în unele cazuri 70 kg. Blana lupului este de o culoare brun-cenușie cu variații multiple.

Năpârlind în general toamna în zonele temperate, lupul are o „haină” de vară, mai închisă la culoare, și alta de iarnă, mai deschisă, pentru a se putea camufla, fiind astfel mai greu zărit de pradă și putând deci să vâneze mai ușor.

Unde trăiește lupul ​

Cu mulți ani în urmă, lupul era unul dintre cele mai des întâlnite animale sălbatice din România și putea fi găsit în toate zonele țării. Acum lupii mai pot fi găsiți doar în zonele montane şi foarte rar mai coboară în păduri dese. Lupii trăiesc în haite. Această unitate socială fundamentală este alcătuită dintr-o pereche capabilă de reproducere și urmașii acesteia. Lupii își caută un partener pe viață și sunt de regulă monogami.


Ce mănâncă lupul?

Lupii sunt carnivori, având tendință de a-și diversifica tipul de hrană. Atunci când vânează în haită ucid căprioare, cerbi, capre negre sau oi, vaci, cai și căini. În timpul primăverii, tendința este de a captura ungulate juvenile. În România, cea mai importantă sursă de hrana o reprezintă cerbul.

Lupii consumă și carcase ale animalelor moarte pe care nu le-au vânat. De asemenea pot consuma și insecte, viermi de pământ, gunoaie și, mai ales când sunt înfometați afine, mure, scoruș, porumb și alte vegetale.

Animalele domestice care pășunează sunt pentru lupi o pradă ușoară. Atunci când ajung pe o pășune, lupii omoară mai multe animale care pășunează, deoarece în zona împrejmuită acestea trezesc permanent instinctul de vânătoare al lupilor. 

Curiozități despre lup

  • În Europa, atacuri din partea lupilor au avut loc doar în situații de excepție, prin obișnuința cu oamenii sau în cazuri de rabie Studii din America de Nord și Europa arată că probabilitatea unor vătămări corporale din cauza lupilor este mai degrabă redusă.În cele câteva cazuri de atacuri ale lupilor care au fost consemnate, animalele erau obișnuite cu oamenii, s-au aflat în situație de apărare sau erau bolnave de rabie.
  • Performanțele fizice ale lupilor sunt cel puțin impresionante. În căutarea hranei ei pot parcurge peste 100 km într-o singură noapte. Viteza de alergare a lupului poate depăși 60 km/oră.
  • Acest animal are o mare rezistență la durere și un mare curaj în luptă. Mai mult decât performanțele fizice, lupul are și o inteligență deosebită.
  • Laponii spun că „ursul are minte cât un om și putere cât șapte, iar lupul are putere cât un om și minte cât șapte”. 

Vezi și celălalte panouri

Ursul (ursus arctos)
Este un animal deosebit de puternic, aparținând familiei Urside, are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălțime la greabăn de până la 1,5 m și o greutate...
Citește mai multe
Lupul (Canis lupus)
Lupul are un corp suplu, ce poate avea o lungime de până la 1,5 m, la care se adaugă o coadă de aproximativ 0,8 m. Masa este variabilă, de obicei...
Citește mai multe
Cerbul (Cervus elaphus)
Cerbul, specie ce are denumiea științifică de Cervus elaphus, face parte din familie Cervidae și este un mamifer erbivor, ce se include în categoria rumegătoarelor...
Citește mai multe
Fagul (Fagus sylvatica)
Acesta este un arbore de mărimea I, capabil de a ajunge la înălțimi de 40 m și 2 m diametrul trunchiului, deși de obicei el are 25–35 m înălțime și diametrul...
Citește mai multe
Molidul (Picea abies)
Specie indigenă de talia I, molidul poate ajunge frecvent 30-40 m înălţime, excepţional 60 m, şi până...
Citește mai multe
Bradul (Abies alba)
Specie indigenă, de talia I sau a II-a, bradul atingând frecvent 40 m în înălţime şi 1 m diametru. În literatură sunt semnalate exemplare de brad de pe muntele...
Citește mai multe
Fructele de pădure
Fructele de pădure apar spontan în flora locală fiind deosebit de apreciate pentru calitățile lor nutritive.
Citește mai multe
Tăieri și tratamente silviculturale
Metodologiile privind exploatarea si regenerarea arboretelor sunt cunoscute sub denumirea de tratamente silviculturale. De la regenerare...
Citește mai multe
Obiectivele și rolul pădurii
Obiectivele economice se referă în principal la produsele de natură materială pe care le oferă pădurea, fiind vizate...
Citește mai multe