A projekt kezdeményezője és kivitelezője a RNP Romsilva - Kovásznai Erdészeti Igazgatóság a CovAlpin együttműködésével

A „Valea Zânelor ismeretterjesztő-tematikus ösvény” az Országos Erdészeti Igazgatóság -RNP Romsilva által a Kovásznai Erdészeti Igazgatóságon keresztül, a CovAlpin Turisztikai és Ökológiai Egyesülettel együttműködve kezdeményezett projekt. Célja: egy oktatási-tematikus út létrehozása és rendezése. turistáknak és diákoknak és tanároknak egyaránt Célja: Ökológiai nevelés elősegítése, helyi élőhelyek és ökoszisztémák ismertetése, fafajok, növény- és állatvilág ismertetése.

Nyomvonal típusa: önállóan vezetett, QR kódok segítségével, amelyek fotókat adnak és jelenítenek meg a helyi ökoszisztéma legértékesebb és legérdekesebb információinak bemutatása mellett. Útvonal hossza: 5,5 km Szintkülönbség: D+ 310m., D-310m. Megközelíthetőség: egész évben a belépési és látogatási szabályok betartásával. Időtartam: 1,5-2 óra Panelek száma: 10+1

 1. A tematikus útvonal használata és használata csak saját felelősségre, az előírások és utasítások betartásával történik.

 2. Soha ne menj egyedül az úton.

 3. Mindig ellenőrizze az időjárás-előrejelzést, mielőtt elindul;

 4. Szerelkezzen fel megfelelően: évszaktól függően megfelelő felszerelés, de minden évszakban zárt cipő (csizma, jég) KÖTELEZŐ. Nyáron világos színű ruházat ajánlott.

 5. Ügyeljen arra, hogy legyen nálad elegendő folyadék. Kerüld az alkoholos italokat, mert kiszáradnak.

 6. Ne semmisítse meg az útvonalon lévő jelzéseket és táblákat. Ne térjen le a megjelölt útvonalról.

 7. Legyen óvatos, hol sétál, hol ül: egyedi esetekben a közönséges vipera (Berus berus) jelenlétét is jelezték.

 8. Ne gyűjtsön növényeket vagy állatokat. Ne érintse meg és ne etesse a vadon élő állatokat!

 9. Semmilyen hulladékot ne dobjunk az útvonalra! Még azok sem, amelyeket biológiailag lebomlónak tartasz! Vadon élő állatok szavazás vonzzák őket!

 10. Ha házi kedvencekkel, főleg kutyával, macskával tartunk, ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak szabadon! (az ő biztonságuk és a vadon élő állatok biztonsága érdekében egyaránt);

 11. Előkészítetlen helyen ne rakjunk tüzet! Ne hagyjon nyílt lángot (még égő szenet sem!)

Teljes útvonalon GSM-lefedettség és jel van. Sürgős esetben hívja a 112-es vagy a 0725826668-as (0-salvamont) segélyhívó számot. Baleset esetén azonnal és hatékonyan kell reagálni a sérült védelme és biztosítása érdekében. Jelentse a balesetet a 112-es számon, vagy a Salvamont-on a következők megadásával: mi történt, hányan szorulnak segítségre, mikor történt a baleset, hol vannak a sérültek. Vándorlás esetén őrizzük meg a csoport egységét. Maradj ébren és tudatosan. A hipotermia elkerülése érdekében mozogjon. Ne igyon alkoholt. Kímélje meg telefonja akkumulátorát, vagy tegyen egy tartalék akkumulátort a hátizsákjába.

Tájékoztató panelek – használatuk

A Tündérvolgyi tematikus ösvény rövid és releváns tartalmat nyújt az erdő életéről és szerepéről, illetve a területet képviselő fa- és állatfajokról. Az útvonalon 10 panel (állomás) található, mindegyik három QR-kóddal rendelkezik (román, magyar, angol nyelvű). A kód beolvasásával (pl. 3. állomás, a medve) a telefon betölti a medvefajtával kapcsolatos releváns információkat, leírásokat, fotókat stb.). Az információ kitöltése után folytassa az útvonalat a következő állomásig (pl. állomás 4- A Farkas), szkennelje be a megfelelő kódot a táblagépen, és a megfelelő információ betöltődik a telefonra.

Previous slide
Next slide