A projekt kezdeményezője és kivitelezője a RNP Romsilva - Kovásznai Erdészeti Igazgatóság a CovAlpin együttműködésével

Gímszarvas (Cervus elaphus)

Hogy néz ki a szarvas

A Cervus elaphus tudományos nevén szarvas a Cervidae családba tartozó növényevő emlős, amely a kérődzők és parikopitas, más néven Artiodactyla kategóriájába tartozik. A szarvasok családjába, nevezetesen a Cervidae családba körülbelül 45 faj tartozik, a listán természetesen a rénszarvas, a jávorszarvas és az őz. A szarvasok meghatározó vonásai minden bizonnyal az általában csak hímeknél növő, elágazódásokkal teli szarvak, amelyek vörösesbarna színűek, ezek az állatok kifejezett szexuális diszmorfizmust mutatnak. A hím szarvasok nagyobbak, mint az őzikék – a nőstény szarvasbika neve. Méretét tekintve a hímek 180-300 kg, a szukák 80-150 kg közöttiek.

. A hímek minden március elején elveszítik agancsukat, ez a jelenség az egyes szarvasok életkorától és életképességétől függően egészen májusig tart.

A szarvasok élettartamát a vadonban körülbelül 18-20 évre becsülik, de a természetben a szarvas ritkán éri el ezt a kort. A szarvasok 12-14 éves korukban érik el az érettséget.

A párzási időszak alatt a hím bömböl, morog vagy morog. Megijedt, orr-brachitise van, akárcsak a nősténynek. A szarvasoknak fejlett szaglása, jó hallása és elég jó látása van.

Hol él a szarvas?

A szarvasok általában nagyon kiterjedt erdőkkel rendelkező területeken élnek, amelyeken tisztások vagy sok forrású tisztások is találhatók, különösen azért, mert sok a nyugalom és sok gazdag táplálékforrás.

A szarvasok a tűlevelű erdőket és a nyílt terű erdőket kedvelik, a sűrű növényzetű területeket pedig kerülik.

Mit eszik a szarvas?

A szarvas növényevő étrenddel rendelkezik. Az élőhelyre jellemző növényzetből táplálkoznak. A szarvasoknak télen kevés a tápláléka, mint minden szarvasnak. Télen a szarvas tápláléka gallyakból, rügyekből, esetenként fakéregből, hó alatt maradt zöld levelekből, különféle száraz levelekből és fűfélékből, valamint mezőgazdasági területekről származó zöld növényekből áll. A makk és a makk az alapvető táplálék. Jól fogadja és reagál az ember által biztosított takarmányra: széna, lombozat, pozsgás növények és koncentrátumok.

 

Érdekességek a szarvasokról

  • A hím szarvas szarva gyönyörű és impozáns. Szarvaik minden évben lehullanak, és újak nőnek helyettük. A szarvas szarvas ősztől tavaszig társaságkedvelő, amikor a hímek csordákba csoportosulnak egy fiatal szarvasbika vezetésével, a nőstények pedig különálló szarvascsordákban, a legidősebb őzike vezetésével. Csak nagyon idős vagy nagyon erős szarvasok élnek egyedül. Heves csatákat vívnak a hím szarvasok között az őzállományok fölénye érdekében.
  • A szarvasoknak fejlett a szaglásuk, jó a hallásuk, de rossz a látásuk. A szarvas jobban látja a mozgást, mint az emberi alak. Körülbelül 15 méterig képes megközelíteni egy embert anélkül, hogy észrevenné.
  • A szarvas 30 perccel a születése után kezdi megtenni az első lépéseket. Egy fiatal szarvas élete első évében anyja körül marad.
Previous slide
Next slide