Lupul ( Canis lupus )

Hogy nézki a farkas?

A farkas, amelynek tudományos neve Canis lupus, a Canidae családba tartozó állat, kutyával, rókával, sakállal és vidrával együtt.

A farkas karcsú, akár 1,5 m hosszú is lehet, a farka pedig körülbelül 0,8 m. Súlya változó, általában 30 és 50 kg között van, de egyes esetekben meghaladja a 70 kg-ot. A farkas bundája szürkésbarna színű, többféle variációval.

. A mérsékelt égövi területeken általában ősszel vedlődő farkasnak van egy sötétebb színű nyári “bundája”, a téli pedig világosabb, hogy álcázza magát, így a zsákmány nehezebben veszi észre, és így könnyebben tud vadászni.

Hol él a farkas?

Sok évvel ezelőtt a farkas az egyik leggyakoribb vadon élő állat volt Romániában, és az ország minden területén megtalálható volt. Most a farkasok csak a hegyvidéki területeken találhatók meg, és nagyon ritkán mennek le sűrű erdőkbe. A farkasok falkában élnek. Ez az alapvető társadalmi egység egy szaporodási párból és annak utódaiból áll. A farkasok egy életen át keresik a társat, és általában monogámok

e din România și putea fi găsit în toate zonele țării. Acum lupii mai pot fi găsiți doar în zonele montane şi foarte rar mai coboară în păduri dese. Lupii trăiesc în haite. Această unitate socială fundamentală este alcătuită dintr-o pereche capabilă de reproducere și urmașii acesteia. Lupii își caută un partener pe viață și sunt de regulă monogami.

 

Mit eszik a farkas?

A farkasok ragadozók, hajlamosak változatossá tenni táplálékukat. Falkában vadászva szarvast, szarvast, fekete kecskét vagy juhot, tehenet, lovat és kutyát ölnek meg. Tavasszal a tendencia a fiatal patás állatok befogása. Romániában a legfontosabb táplálékforrás a szarvas.

. A farkasok olyan elhullott állatok tetemeit is fogyasztják, amelyekre nem vadásztak. Ehetnek rovarokat, gilisztát, szemetet és különösen éhes áfonyát, szederet, somfát, kukoricát és egyéb zöldségeket is.

A legelő háziállatok könnyű prédája a farkasoknak. Legelőre érve a farkasok több legelő állatot ejtenek le, mert a bekerített területen végleg felébresztik a farkasok vadászösztönét.

Érdekességek a farkasról

 

  • Európában a farkasok támadásai csak kivételes esetekben fordultak elő, az emberhez való hozzászokás vagy veszettség esetén. Észak-Amerikában és Európában végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a farkasok által okozott testi sérülések valószínűsége meglehetősen alacsony. feljegyezték, az állatok hozzászoktak az emberhez, védekező helyzetben voltak vagy veszettségben szenvedtek.
  • A farkasok fizikai teljesítménye enyhén szólva lenyűgöző. Élelmet keresve egyetlen éjszaka alatt több mint 100 km-t tudnak megtenni. A farkas futási sebessége meghaladhatja a 60 km/h-t.
  • Ez az állat nagyon ellenáll a fájdalomnak és nagy bátorsággal rendelkezik a csatában. A farkasnak több, mint fizikai teljesítőképessége van, különleges intelligenciája is van.
  • A láppok azt mondják, hogy “a medvének egy ember esze és hét ereje van, a farkasnak pedig egy ember ereje és hét esze”.

”.