A projekt kezdeményezője és kivitelezője a RNP Romsilva - Kovásznai Erdészeti Igazgatóság a CovAlpin együttműködésével

A farkas (Canis lupus)

Hogy nézki a farkas?

A farkas, amelynek tudományos neve Canis lupus, a Canidae családba tartozó állat, kutyával, rókával, sakállal és vidrával együtt.

A farkas karcsú, akár 1,5 m hosszú is lehet, a farka pedig körülbelül 0,8 m. Súlya változó, általában 30 és 50 kg között van, de egyes esetekben meghaladja a 70 kg-ot. A farkas bundája szürkésbarna színű, többféle variációval.

. A mérsékelt égövi területeken általában ősszel vedlődő farkasnak van egy sötétebb színű nyári „bundája”, a téli pedig világosabb, hogy álcázza magát, így a zsákmány nehezebben veszi észre, és így könnyebben tud vadászni.

Hol él a farkas?

Sok évvel ezelőtt a farkas az egyik leggyakoribb vadon élő állat volt Romániában, és az ország minden területén megtalálható volt. Most a farkasok csak a hegyvidéki területeken találhatók meg, és nagyon ritkán mennek le sűrű erdőkbe. A farkasok falkában élnek. Ez az alapvető társadalmi egység egy szaporodási párból és annak utódaiból áll. A farkasok egy életen át keresik a társat, és általában monogámok.

Mit eszik a farkas?

A farkasok ragadozók, hajlamosak változatossá tenni táplálékukat. Falkában vadászva szarvast, szarvast, fekete kecskét vagy juhot, tehenet, lovat és kutyát ölnek meg. Tavasszal a tendencia a fiatal patás állatok befogása. Romániában a legfontosabb táplálékforrás a szarvas.

. A farkasok olyan elhullott állatok tetemeit is fogyasztják, amelyekre nem vadásztak. Ehetnek rovarokat, gilisztát, szemetet és különösen éhes áfonyát, szederet, somfát, kukoricát és egyéb zöldségeket is.

A legelő háziállatok könnyű prédája a farkasoknak. Legelőre érve a farkasok több legelő állatot ejtenek le, mert a bekerített területen végleg felébresztik a farkasok vadászösztönét.

Érdekességek a farkasról

 

  • Európában a farkasok támadásai csak kivételes esetekben fordultak elő, az emberhez való hozzászokás vagy veszettség esetén. Észak-Amerikában és Európában végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a farkasok által okozott testi sérülések valószínűsége meglehetősen alacsony. feljegyezték, az állatok hozzászoktak az emberhez, védekező helyzetben voltak vagy veszettségben szenvedtek.
  • A farkasok fizikai teljesítménye enyhén szólva lenyűgöző. Élelmet keresve egyetlen éjszaka alatt több mint 100 km-t tudnak megtenni. A farkas futási sebessége meghaladhatja a 60 km/h-t.
  • Ez az állat nagyon ellenáll a fájdalomnak és nagy bátorsággal rendelkezik a csatában. A farkasnak több, mint fizikai teljesítőképessége van, különleges intelligenciája is van.
  • A láppok azt mondják, hogy „a medvének egy ember esze és hét ereje van, a farkasnak pedig egy ember ereje és hét esze”.

”. 

Previous slide
Next slide