A projekt kezdeményezője és kivitelezője a RNP Romsilva - Kovásznai Erdészeti Igazgatóság a CovAlpin együttműködésével

Az erdő céljai és szerepe

Gazdasági szerepe

A gazdasági célok elsősorban az erdő által kínált anyagi termékekre vonatkoznak, elsősorban a fatermékekre irányulnak: jó minőségű fapép előállítása – furnérfa, rezonanciafa, fűrészáru, valamint ipari cellulóz és papír fa, energia ipar, fa forgácslap és farostlemez, tűzifa stb. A fán kívül az erdők spontán állat- és növényvilágából más termékeket is betakarítanak – nem fatermékek (tartozékok): vad, számos sanogén erőforrás (gyógynövények, bogyók, ehető gombák, virágok nektárja és pollenje), gyanta stb. . Szintén a gazdasági célok kategóriájába tartozik néhány erdővédelmi hatás is, mint például a vízforrások védelmi hatásai, az energetikai célú tározók, a kommunikációs útvonalak, a hidrotechnikai építmények, a mezőgazdasági területek, a speciális célok stb.

Ökológiai szerepe

Ökológiai célkitűzések – célja a természetes egyensúly fenntartása, a biológiai sokféleség megőrzése és javítása az erdei ökoszisztémákban, és hivatkozni kell:

  • Vízvédelem: a tározókat tápláló terület patakjainak kiegyensúlyozott áramlásának fenntartása minimális zavarosság mellett, kiegyensúlyozott vízkör biztosítása a természetben.
  • Talaj- és talajvédelem: a talaj termőképességének megőrzése, javítása, az erózió megelőzése és a rézsűk stabilitásának biztosítása, nagy hajlású, sziklák és sziklák, homokon, kavicsokon, flittereken elhelyezkedő területek esetén.
  • Erdei ökoszisztémák megőrzése, a speciális éghajlati és erózióellenes szerep érdekében, erdőfüggönyök, szennyezés elleni védelem,
  • Társadalmi érdeklődésre számot tartó erdők: rekreációs célú erdők, városok körüli és belvárosi erdők, balneoklimatikus üdülőhelyek,
  • Tudományos jelentőségű erdők, amelyek különleges természeti elemekkel védik az ökoszisztémákat (természeti rezervátumok, természeti emlékek, szeminológiai rezervátumok, őserdők és kvázi őserdők, közösségi helyek stb.);
  • A biodiverzitás megőrzését és védelmét szolgáló speciális funkciójú erdők (nemzeti és természeti parkok, bioszféra rezervátumok, UNESCO természeti örökség).

Társadalmi célok:

  • Az erdő nagy lakosság számára biztosít tűzifát, főzéshez és otthonok fűtéséhez;
  • Az erdészeti ágazat (erdészeti és erdőhasznosítási és erdészeti vonatkozású vállalkozások) jelentős számú munkahelyet biztosít;

           Az élőkörnyezet számítógépesítés általi mesterségessé válásának fokozódása, az iparosodott mezőgazdaság fejlődése és a túlzott urbanizáció körülményei között az erdő kielégíti a lakosság rekreációs-esztétikai és szanogén igényeit, kiemelten hozzájárul a levegő, a vizek védelméhez, talaj, éghajlat, hegyek, flóra, állatvilág, egyensúlyt tart a természetben, szépíti a tájat, mindez egy alapvető érték – az emberi egészség – javításához, megőrzéséhez vezet (az erdő tisztítja a légkört, megköti a káros szenet állatokat és embereket, és helyreállítja a légzésükhöz szükséges oxigént (Statescu, 1884), a nagy erdős masszívumok higiéniai feltételei sokkal kedvezőbbek, mint a városoké, különösen az ipari központokban Az erdő levegője tisztább, egészségesebb, mert nincs füst és por , káros gázok nem találhatók, és a kórokozók viszonylag kevéssé képviseltetik magukat (Dracea, 1920; xxx, 1950).

A bemutatott célkitűzések elérése fenntartható erdőgazdálkodással (erdők és erdőterületek olyan módon és ütemben történő kezelése és hasznosítása, amely megőrzi biodiverzitásukat, termelékenységüket, regenerációs képességüket, vitalitásukat és teljesítési képességüket, most és a jövőben is) valósul meg. jövőbeli releváns ökológiai, gazdasági és társadalmi funkciók helyi, nemzeti és globális szinten), és ez az életszínvonal és az életminőség növekedésében is megmutatkozik.

Previous slide
Next slide