Hogy néz ki egy barnamedve?

A barnamedve az Ursus nemzetségbe tartozó medvefaj, amely az egész Holarktikus régióban elterjedt.

Különösen erős, az Ursidae családba tartozó állat, testhossza legfeljebb 2,5 m, marmagassága 1,5 m, maximális súlya 600 kg. A barnamedve vadonban 30 évig, fogságban pedig 50 évig élhet.

A fogazat mindenevőre jellemző, erős szemfogakkal és lekerekített őrlőfogakkal.

Amikor beköszönt a tél, a medvék visszahúzódnak egy barlangba, hogy hibernáljanak. Az odút természetes üregekbe ásják, például sziklák alá vagy közvetlenül a talajba. A hibernáció a hideg évszak élelmiszerhiányához való alkalmazkodás. A szív és a tüdő aktivitása csökken, a testhőmérséklet csökken, és a medve közvetlenül függ az ősz végén felhalmozott zsírrétegtől.

A medvék általában több partnerrel párosodnak. A kölykök 2-4 évig maradnak az anyánál, és csak távozásuk után jön létre új párosítás. A csibék a hibernált időszakban születnek, és születéskor nagyon kicsik – 200-700 g.

Hol él a medve?

Bár a Kárpátokban visszavonult, a medve Romániában találja Európa legkedvezőbb menedékét. A barnamedve a Kárpátok hegyvonulatában él, többnyire a sziklák között, ahol kialakíthatja barlangját. Erős állat lévén akár 150 kilométert is megtesz egy nap alatt.

A medve olyan állat, amely különleges alkalmazkodó képességgel rendelkezik a környezethez, amelyet két szuperérzék – a hallás és a szaglás – segít.

Egyetlen állat sem büszkélkedhet ilyen finom orrával, segít neki párat találni, elkerülni az embereket vagy más medvéket, táplálékot találni vagy kölykeit keresni. A medve szaga 2000-szer finomabb, mint az emberé.

Mit eszik a barnamedve

     Táplálékának típusa szerint a medve mindenevő állat. Nagy makkrajongó, amiért néha egészen hosszú utakat tesz meg. Boldogan eszik gombát, körtét, vadalmát, nem beszélve arról, hogy milyen károkat okoz a gyümölcsfákkal tarkított gyümölcsösökben, a helyiek rémületére.

Az észak-amerikai medvékkel ellentétben az európai medvék ritkán vadásznak vagy horgásznak. A hibernáció alatt sem vizet, sem élelmet nem fogyasztanak.

A hibernálás

Amikor beköszönt a tél, a medvék visszahúzódnak egy barlangba, hogy hibernáljanak. Az odút természetes üregekbe ásják, például sziklák alá vagy közvetlenül a talajba. A hibernáció a hideg évszak élelmiszerhiányához való alkalmazkodás. A szív és a tüdő aktivitása csökken, a testhőmérséklet csökken, és a medve közvetlenül függ az ősz végén felhalmozott zsírrétegtől.

Érdekességek a barnamedvével kapcsolatban

      Súlyos megjelenése ellenére a medve meglepő reakciósebességgel rendelkezik, eléri az óránkénti 50 km-t is. Nagy és izmos teste lehetővé teszi, hogy napi több tíz kilométert utazzon, ha szükséges.

Állítólag egy nőstény medve egy-két, de akár három kölyköt is tud szülni egyszerre. A medve méretével ellentétben a kölykök születésükkor nagyon kicsik.

Télen a medvék nem igazán hibernálnak, hanem mély alvási állapotban maradnak, amiből például veszély esetén könnyen kibújhatnak.

Mint minden vadon élő állat, a barnamedve is kerüli az ember jelenlétét. Az állatok hajlamosak a támadásra, ha megsérülnek, vagy ha medve kölykökkel.