A projekt kezdeményezője és kivitelezője a RNP Romsilva - Kovásznai Erdészeti Igazgatóság a CovAlpin együttműködésével

Vágások és erdőművelési kezelések

Az állományok hasznosítására és regenerálására vonatkozó módszereket erdőművelési kezeléseknek nevezzük. A megújulástól a hasznosíthatóságig (vagy fiziológiai halálig) az erdő több egymást követő szakaszon megy keresztül

A hektáronkénti példányszám csökkenése elsősorban a természetes szelekció eredményeként megy végbe, ami viszont a tenyészterület fokozatos csökkenése miatt közbeszól.

Erdőművelési beavatkozásokkal (kivágásokkal) felgyorsítható a faszám-csökkentés folyamata, így a forgás lerövidül, a faanyag össztermelése nő. A szelekciót úgy ellenőrzik, hogy az erdő ökológiai, gazdasági és társadalmi funkciói zökkenőmentesen teljesüljenek.

Hézagok és mélyedések

A tisztások olyan ritkítási és tömegszelekciós silvotechnikai munkák, amelyeket a bozótos fázisban alkalmaznak azzal a céllal, hogy megóvják őket a túlterheltségtől, és elősegítsék az értékes példányok fajként és konformációját. A müvelet követi a kényelmes ritkítást és a példányok közötti kapcsolatok irányítását a túl sűrű állományokban.

Takarítások

A tisztítások fiatal és sűrű állományokban ismétlődő erdőművelési beavatkozások, melyek felső magassága kb. 6-8 m. Tömegszelektív munkának minősülnek, 2-5 éves gyakorisággal. Mindenekelőtt a beteg, törött, kártevők által megtámadt, valamint a rossz kondíciójú egyedeket kinyerjük. Ugyanígy az értéktelen és túlnyomó fajokból is kivonják a példányokat, és az optimális vastagság eléréséig más példányokat is kivonnak, fajtól és minőségtől függetlenül. A tisztítás során keletkező faanyagot csak speciális körülmények között használjuk fel karókhoz, fonatokhoz, karácsonyfákhoz, gyékényekhez stb. Legtöbbször az erdőben hagyják lebomlani, így gazdagítva a talajt.

 Elvékonyodása __?

A ritkítást hosszú időn keresztül (kb. 50-60 év) ismételten végezzük minden fán, fajtól függően. A fa jellemzőitől függően 4-10 évente egyszer szükséges a beavatkozás. A fák egyedi és pozitív szelekciója javasolt, hogy a velük versengő, zavarba ejtő példányok eltávolításával serkentsük az egészséges, jó formájú és értékes (a jövőre nézve) egyedek növekedését és fejlődését. A ritkítás intenzitásának mindig összefüggésben kell lennie a fa állapotával.

Previous slide
Next slide