Proiect inițiat și realizat de RNP Romsilva - Direcția Silvică Covasna în parteneriat cu CovAlpin
Fructele de pădure
Zmeura este una dintre cele mai delicioase fructe de pădure, cu o mulțime de beneficii pentru sănătatea și frumusețea organismului. Zmeurul, Rubus Idaeus, este un arbust fructifer care crește sub formă de tufe, cu lăstari târtori și tulpini drepte, arcuite la vârf. Zmeura este populară datorită conținutului ridicat de vitamine, calciu, fier, potasiu, magneziu, acid salicilic, se plantează ușor și nu are nevoie de condiții speciale de creștere.
Afinele sunt fructe de pădure căutate pentru gustul și valoarea lor nutrițională, însă și frunzele de afin sunt folosite datorită proprietăților astringente și antibacteriene. Dat tocmai pentru că minunatele afine sunt atât de apreciate, există și numeroase culturi de afine.
Afinele, alături de alte fructe de pădure, sunt minunate în dulceață și diferite deserturi, atât proaspete, cât și congelate.
Murele conțin o mulțime de polifenoli, substanțe ce pot reduce inflamația care duce la boli de inimă și cancer. Boabele pot, de asemenea, ajuta intestinul să descompună mai bine zahărul, ceea ce scade riscul de diabet de tip 2. Pot fi mâncate proaspete sau congelate. O ceașcă de mure negre are 7 grame de zahăr. Ele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, motiv pentru care sunt folosite ca un ingredient în unele produse de îngrijire a pielii. Cel mai bine este să mâncați boabele în aceeași zi în care acestea sunt culese. Dar puteți să le înghetați timp de până la 2 ani.
Fragul, numit popular agrange sau căpșuni de pădure, fragi de pădure, frăguță sălbatică, este o plantă perenă din genul Fragaria, familia Rosaceae, care are fructe comestibile. Fructul de frag are un parfum mai intens ca cel al căpșunei fiind, în prezent, și mai puțin cultivat ca aceasta din urmă,
Măceșul sau trandafirul sălbatic este unul dintre cei mai cunoscuți arbuști medicinali, care se găsește în zonele de munte, dealuri ori câmpie și are fructe cu o mulțime de proprietăți deosebite. Este un arbust medicinal cu frunze căzătoare, ajunge la înălțimi ce variază între 1 și 5 metri
Cătina este un arbust fructifer ce se regăsește în regiunile muntoase, dar și în zonele de nisip și pietriș, cu fructe care își păstrează proprietățile chiar dacă sunt păstrate în condiții de ger.
Arbustul ramificat poate crește în înălțime până la 6 metri, frunzele sunt de culoarea verde cenușie, iar fructele sunt verzi la început, iar când încep să se coacă devin galben portocaliu. Consumul de cătină este recomandat pentru tratarea și prevenirea mai multor tipuri de afecțiuni, deoarece este una dintre cele mai benefice plante medicinale pentru organism.