You are currently viewing Drumul Șugașului

Drumul Șugașului

Șugaș Băi este o mică stațiune situată la 10 km depărtare de centrul municipiul Sfântu Gheorghe, administrativ aparținând de acesta. Este situată la o altitudine medie de 760 de metri, pe valea pârâului Șugaș. Drumul de legătură dintre oraș și stațiune, DJ121C se transformă în timpul săptămânii într-un veritabil „loc de joacă” pentru împătimiții sportului. Alergători, cicliști, triatloniști sau simpli iubitori de natură parcurg acest drum și potecile din vecinătatea lui într-o defulare din rutina zilnică.

Stațiunea, în pragul toamnei

Fiind aproape de oraș și accesibil tot timpul anului sintagme precum „dăm o pedală la Șugaș” ori „hai să dăm o tură la Șugaș” au devenit etalon și sunt foarte populare printre împătimiții sportului. Vom face o descriere a drumului și vom vedea din punct de vedere al unei persoane cu o condiție fizică de nivel mediu cam ce efect are asupra noastră, cam câte kcal folosim, care sunt timpii de parcurgere, dificultăți, etc.

Te-ar mai putea interesa și:

Read in English about Șugaș Băi

In colaboration with CovAlpin, Romanian-Insighter published a complete article about Șugaș Băi The Land of Mineral Waters

Pedalează la Șugaș Băi, Tips&Tricks

Un scurt articol despre cum să abordezi urcarea la Șugaș Băi. Câteva idei de bază care îți vor face viața mai ușoară

Detalii tehnice

  • Dificultate: medie
  • Lungime: 10 km distanță față de centrul orașului
  • Timp mediu de parcurgere: 1,5h
  • Diferență de nivel acumulată: 336m D+
  • Înclinație medie: 4,1%
  • Înclinație max: 15,1%
Harta DJ121C

Descrierea traseului

Drumul nostru pornește propriu-zis din sensul de giratoriu de la „Háromrozsa”, așa cum este cunoscut de toată lumea. Urmează strada Borviz și după 2,2 km iese din strânsoarea caselor ajungând în punctul cunoscut ca „la barieră”. Din acest punct începe urcușul propriu-zis și după puțină vreme intrăm în răcoarea pădurii. După aproximativ 5 km ajungem la izvorul Hónvéd (denumit de unii Csabaforrás, nr=izvorul lui Csaba). În acest loc ne putem odihni și ne putem umple bidoanele cu apă proaspătă de izvor.

Totodată acest punct este unul de pornire și pentru alte trasee turistice din zonă. 

După o mică pauză urmărim drumul de asfalt în continuare. Urcușul tot mai pronunțat începe să-și facă simțită prezența tot mai mult. Urmează practic cea mai grea parte a traseului pe parcursul următorilor 4 km vom merge „doar la deal”. Cei neobișnuiți cu urcușurile susținute se vor da jos de pe bicicletă, optând pentru împingerea ei.

Urcușul se sfârșește în punctul cunoscut ca „rampa de lemne”, acest punct fiind situat totodată și la cea mai înaltă altitudine a parcursului nostru, 808 metri altitudine. De aici urmează o coborâre revigorantă de aproximativ 1 km până în inima stațiunii, izvorul de apă minerală Elisabeta.

Curiozități

Un drum din centru orașului către Șugaș Băi (dus-întors) va avea o lungime de aprox. 20 km și o diferență de nivel pozitivă (practic totalitatea elevațiilor de pe întreg traseul) de aprox. 420 de metri D+ și tot atâta diferență de nivel negativă.

Pentru un amator o parcurgere medie pentru întreg traseul durează în medie 1,5h.

Cea mai rapidă parcurgere a traseului contorizată de Strava (doar secțiunea izv. Honvéd – platou) aparține Ionuț Cârstescu lui și este de 10’20”. Viteza medie pe care a avut-o: 23,7 km/h.

Comentarii și observații? Scrie-ne!