Sepsi Trail este o inițiativă din sfera eco-turismului și prevede refacerea, dezvoltarea și descrierea unor poteci, în primă fază din arealul Sfântu Gheorghe – Șugaș Băi-Vâlcele Băi, respectiv munții Baraolt.

În zona noastră am observat multă lume care face sport, ceea ce este îmbucurător. Dar în același timp am observat extrem de mulți oameni care se plimbă sau aleargă pe asfalt, ceea ce este trist și periculos din cauza traficului auto deschis. Ideea de bază ar fi că avem și poteci frumoase care pot arăta turistului minunățiile zonei în care trăim. Ne-am dat seama că oamenii nu cunosc aceste poteci, sau și dacă au auzit de ele, le e frică să le parcurgă. Asta din cauza degradării marcajelor existente, a indicatoarelor furate și distruse sau a explotărilor forestiere care au distrus bucăți întregi de poteci, fie prin parcurgerea lor cu TAF-ul, fie prin tăierea arborilor cu marcaj turistic. O altă problemă acută sunt câinii de stână.

 

Această inițiativă este finanțată prin programul COM'ON SEPSI de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Noi am identificat 10 poteci/trasee în primă fază. Acestea pornesc sau leagă orașul Sfântu Gheorghe de Munții Baraolt, sit Natura 2000 și de zona de agrement Șugaș Băi. Aceste poteci vor fi curățate și igienizate, vor fi măsurate și cartate în mod profesionist, vor fi remarcate/reamenajate unde e cazul, și cel mai important, vor fi descrise sub forma unui ghid bilingv. Sau de ce nu, trilingv. Asta mai ales pentru cei care nu cunosc deloc zona. 

Descrierile lor sunt realizate în amănunt, cu indicarea timpilor de parcurgere, distanțe și diferențe de nivel, atracții, surse de apă sau a locurilor de panoramă, locuri și posibilități de cazare dar și a pericolelor sau a zonelor fără semnal telefonic. Ne dorim ca acest mini ghid să fie util atât pentru turist, cât și pentru cei care fac sport. Traseele au inclusiv recomandări pentru diferite ramuri sportive și vor putea fi descărcabile în timp real pe dispozitive „inteligente”. Se vrea o mică carte de vizită pentru oraș în ceea ce privește turismul activ, tot mai căutat pe afară.

Prezentul ghid are rol pur consultativ, producătorul nefiind răspunzător de nici un fel de injurii, avarii, pagube sau accidente care ar putea surveni în urma parcurgerii.

Traseele descrise în prezentul ghid folosesc poteci turistice marcate, drumuri publice și forestiere. Deasemeni ghidul conține unele informații despre punctele de atracție, dificultați, eventualele sfaturi de parcurgere, fotografii precum și track-uri GPS aferente traseelor. Chiar dacă materialele au fost elaborate prin munca asociativă a 3 persoane, toate materialele elaborate (partea tehnică) s-au realizat și cu consultul CovAlpin și sunt găzduite găzduite/disponibilepublicului pe site-ul: https://covalpin.ro/sepsi-trails/

 

Trasee propuse: 

  1. DJ 121C – Sfântu Gheorghe-Șugaș Băi (drumul de asfalt)
  2. Traseul punct galben – Izv. Honved – Șugaș Băi
  3. Traseul punct galben – Sf. Gheorghe – Șugaș Băi
  4. Traseul punct roșu – Sfântu Gheorghe-Vâlcele Băi
  5. Traseu punct roșu (continuare) – Vâlcele Băi-Șugaș Băi-Sfântu Gheorghe
  6. Traseul triunghi albastru Sugas Bai – vf. Gorgo
  7. Traseul punct albastru Șugaș Băi- Valea Benko
  8. Traseul punct albastru Izv. Puciosul-izv. Honved-Sf. Gheorghe
  9. Traseul Speed Șugaș Race
  10. Traseul Raid Șugaș Race

Traseul 1. Drumul Șugașului, DJ121C, Sfântu Gheorghe - Băile Șugaș

  • Dificultate: medie 
  • Lungime: 10 km
  • Timp mediu de parcurgere: 1,5-2,5h
  • Diferență de nivel acumulată: 336m D+
  • Înclinație medie: 4,1%
  • Înclinație max: 15,1%
  • Recomandat pentru: ciclism

Drumul nostru pornește propriu-zis din sensul de giratoriu de la „Háromrozsa”, așa cum este cunoscut de toată lumea. Urmează strada Borviz și după 2,2 km iese din strânsoarea caselor ajungând în punctul cunoscut ca „la barieră”. Din acest punct începe urcușul propriu-zis și după puțină vreme intrăm în răcoarea pădurii. După aproximativ 5 km ajungem la izvorul Hónvéd (denumit de unii Csabaforrás, nr=izvorul lui Csaba). În acest loc ne putem odihni și ne putem umple bidoanele cu apă proaspătă de izvor.

Totodată acest punct este unul de pornire și pentru alte trasee turistice din zonă.

După o mică pauză urmărim drumul de asfalt în continuare. Urcușul tot mai pronunțat începe să-și facă simțită prezența tot mai mult. Urmează practic cea mai grea parte a traseului pe parcursul următorilor 4 km vom merge „doar la deal”. Cei neobișnuiți cu urcușurile susținute se vor da jos de pe bicicletă, optând pentru împingerea ei.

Urcușul se sfârșește în punctul cunoscut ca „rampa de lemne”, acest punct fiind situat totodată și la cea mai înaltă altitudine a parcursului nostru, 808 metri altitudine. De aici urmează o coborâre revigorantă de aproximativ 1 km până în inima stațiunii, izvorul de apă minerală Elisabeta.

Traseul 2. marcaj punct galben, izv. Hónvéd-Șugaș Băi)

  • Dificultate: ușoară pentru trekking, medie pentru MTB
  • Lungime: 5,46 km 
  • Timp de parcurgere: 1,5h
  • Diferență de nivel acumulată: 921 m. D+
  • Înclinație medie: 6,8%
  • Înclinație max: 29%

Traseul pornește din DJ121C, Sfântu Gheorghe – Băile Șugaș în punctul numit Hónvéd kut (denumit de unii Csabaforrás, nr=izvorul lui Csaba). Găsim aici o parcare unde putem lăsa mașina precum și sursă de apă potabilă. Urmăm drumul forestier care urmează firul pârâului o vreme iar după aproximativ 1,5 km de la pornire, intrăm în pădure. De aici urmează un urcuș constant prin pădurea de stejar care după încă 3 km ne va scoate într-o plantație tânără de arbori unde atingem și cel mai înalt punct al traseul nostru, cota de 912 metri. Aici vom vira brusc dreapta și vom începe coborârea finală către Băile Șugaș. După încă 1,3 km poteca ne scoate între cele două pârtii de schi

Traseul 3, punct galben, Sf. Gheorghe - Sugas Băi (Telegraf)

  • Dificultate: ușoară atât pentru trekking cât și pentru mountain bike
  • Lungime: 5,5km distanță
  • Timp de parcurgere: 1h -1,5h
  • Diferență de nivel acumulată: 286 m. D+
  • Înclinație medie: 4,4%
  • Înclinație max: 15%

Traseul pornește din drumul de asfalt, prin spatele căsuței de la barieră (600m. alt.) cu un prim urcuș destul de susținut pe coasta înierbată și iese deasupra terenului de motocross. Intrăm în pădure și după aproximativ. 1,5 km ieșim în partea superioară a pajiștii Avaș. De aici priveliștea asupra curburii Carpaților este superbă, în zilele senine putând admira , Piatra Craiului, Bucegii, Piatra Mare, Postăvaru, etc.

Continuăm parcursul nostru printr-o pădure rară la capătul căreia avem cel mai „dificil punct” al traseului nostru, o urcare mai abruptă, lungă de 100 metri. De aici poteca urmează un vechi drum prin pădurea de fag, în unele locuri aceasta mergând paralel cu drumul de asfalt (DJ121C). Poteca este lină și ușor de parcurs, fiind perfectă pentru orice vârstă, apropierea de DJ121C făcând oricând posibilă retragerea din traseu. De la km 4,5 din traseu atenție la autovehicule întrucât poteca iese pe drumul de asfalt DJ121C și până în stațiune îl urmează.

Traseul 4. Punct roșu, secțiunea Sf. Gheorghe-Vâlcele Băi

  • Dificultate: ușoară atât pentru trekking cât și pentru mountain bike
  • Lungime: 10km distanță de la izv. Puciosul- Vâlcele Băi
  • Timp de parcurgere: 2-2,5 ore
  • Diferență de nivel acumulată: 350 m. D+
  • Înclinație medie: 6,4%
  • Înclinație max: 30,3%

Traseul pornește  de la ieșirea din oraș către Vâlcele, de la Büdőskút (izv. Puciosul în traducere, datorită sulfului pe care această apă îl conține). Prima parte a traseului este o urcare lungă de 500 de metri și destul de susținută, până pe dealul Paczél. De aici avem o perspectivă foarte faină asupra părții vechi a orașului.  Poteca noastră continuă prin pădurea tânără, trecând dealul pe curbă de nivel. După 2,5 km jumate ajungem în pna. Chilieni unde în mod uzual pot fi zărite animale sălbatice. Continuăm prin pădure până în buza unei pajiști uriașe pe care trebuie să o parcurgem cu atenție, în coborâre, din cauza arborilor și a marcajelor mai rare. Totodată uneori în timpul verii în această poiană există stâne. Pe partea cealaltă a pajiștii poteca noastră continuă parcusul prin pădure, în ușoară urcare. Am ajuns la km. 5,4 a traseului iar priveliștea care se deschide în fața noastră e mirifică. Uneori în timpul verii în această poiană există stâne. Avem de parcurs pajiștea păstrând direcția spre înainte și urmărind cu atenție marcajele până în dreptul unei vechi construcții de beton și a unui indicator care ne arată direcția de păstrat. Intrăm în pădure și urmăm poteca bine marcată, trecem peste un vârf după care începem coborârea destul de abruptă spre vechile băi ale satului Vâlcele unde ne putem hidrata cu o sumedenie de ape minerale. Important de reținut este că traseul punct roșu continuă mai departe dar noi am ales să le descriem din două segmente distincte datorită lungimii acestuia.

Traseul 5. Punct roșu, secțiunea II (Vâlcele Băi-Șugaș Băi-Sf. Gheorghe)

  • Dificultate: medie atât pentru trekking cât și pentru mountain bike
  • Lungime: 16 km. distanță de la Vâlcele Băi până la Sfântu Gheorghe
  • Timp de parcurgere: 4 – 5 ore
  • Diferență de nivel acumulată: 580 m. D+
  • Înclinație medie: 6,2%
  • Înclinație max: 17,9%

Traseul pornește din Vâlcele Băi (590 m. alt în preajma izvoarelor) și pentru o scurtă vreme traversează o porțiune cu case. De aici poteca se angajează într-o urcare susținută pe versant ieșind după aproape 5 km într-o pajiște. Aici uneori pe timpul verii se găsește o stână. Traseul marcat devine puțin mai greu de urmărit dar continuă în sus, urmând drumul de pământ. În această secțiune marcajele se vor găsi pe copacii răzleți de pe pajiște până la intrarea acesteia în pădure. Aici se atinge cea mai mare altitudine din munții Baraolt, respectiv 1020 metri pe vf. Havad. Urmează o zonă bine împădurită care traversează o zonă mai înaltă a munților Baraolt, ce aflată în vf. Havad – vf. Gurgău. De aici urmează o coborâre destul de lungă care ne scoate în capătul de jos al stațiunii Șugaș Băi. Dacă avem probleme sau vrem să ne retragem, o putem face aici în siguranță. Altminteri traseul nostru continuă pe versantul opus urmând un drum forestier în primă etapă, apoi o potecă prin pădure care trecând peste dealul Sikó (816m. alt) se lansează într-o coborâre lungă spre locul numit „Pădurea Rotundă”. De aici, traversând drumul pietruit traseul continuă pe pajiștea ce duce spre pajiștea spre poligonul miliar. În această zonă există doar câțiva stâlpi de marcaj de metal întrucât nu există arbori. În timpul verii se impune atenție întrucât uneori sunt stâne pe această porțiune. Direcția de urmat este înspre „casa de apă” cu ai săi plopi înalți, ce se pot recunoaște cu ușurință. Drumul continuă până în drumul de asfalt iar de acolo la benzinăria Háromrozsa unde se sfârșește.

Traseul 6. Triunghi albastru, Sugas Bai - vf. Gorgo

  • Dificultate: ușoară
  • Lungime: 1,84 km distanță
  • Timp de parcurgere: 30-50 minute
  • Diferență de nivel acumulată: 260 m. D+
  • Înclinație medie: 15,6 %
  • Înclinație max: 29,8 %
  • Direcția de parcurs descrisă: de jos în sus

Traseul marcat cu triunghi albastru pleacă dincentrul stațiunii Șugaș Băi, izv. Elisabeta și urcă către pârtia mare de schi pe a cărui gard găsim și tablița indicatoare cu direcția de urmat. Este un traseu scurt, ideal pentru o plimbare. Urcarea începe susținut, prin pădurea de fag și după aproximativ 15-20 de minute ne scoate în vârful pârtiei mari de schi, de unde avem o priveliște impresionantă asupra munților Bodoc. De aici urcușul devine mai ușor, pădurea de fag e înlocuită de cea de conifere iar în scurt timp ajungem pe cel mai populat vârf al munților Baraolt, vf. Gurgău (Görgő csűcs), 1018 metri. 

De aici avem posibilitatea de a continua spre creasta munților Baraolt urmând punct roșu până la izv. Gyertyanyos și coborând apoi la Vâlcele (vezi traseul 5), sau urmând bandă albastră (marcajul de creastă al munților Baraolt până în pasul Vadas. Deasemeni urmând punct roșu către dreapta putem coborî înapoi în Șugaș Băi realizând astfel un circuit.

Traseul 7, punct albastru, Băile Șugaș Băi - izv. Benko

  • Dificultate: ușoară
  • Lungime: 2,46 km distanță, Șugaș Băi – Izvorul Benko
  • Timp de parcurgere: 40-50 minute
  • Diferență de nivel acumulată: 158 m. D+
  • Înclinație medie: 9,7 %
  • Înclinație max: 26,5 %
  • Direcția de parcurs descrisă: Dinspre Șugaș Băi

Traseul marcat cu punct albastru pleacă din centrul stațiunii Șugaș Băi, izv. Elisabeta. Prima parte a traseului este mai greu de ghicit/dibuit din cauza vegetației foarte dese întrucât pădurea de stejar prin care trecea a fost tăiată. Recomandăm astfel ca plecarea să se facă din partea de jos stațiunii pe marcajul punct roșu (adică înspre vf. Görgő). După circa 400 de metri parcurși vom putea intra în traseul punct albastru spre valea Benkő. Traseul continuă prin pădurea răcoroasă de conifere o bucățică scurtă de vreme, după care începe să coboare. Locul coniferelor este luat de pădurea de fag și nu după multă vreme ajungem în valea Benkő. Celebrele izvoare de apă minerală se găsesc în partea de sus a văii, de-a lungul drumului. Atenție însă la câini (chiar dacă sunt legați).

Traseul 8, punct albastru, izv. Pucios - izv. Pap kutja - izv. Honvéd- pna. Bironé - Sf. Gheorghe

  • Dificultate: ușoară
  • Lungime: 5,18 km distanță
  • Timp de parcurgere: 1,2h-2h
  • Diferență de nivel acumulată: 156 m. D+
  • Înclinație medie: 6,1 %
  • Înclinație max: 16,6 %
  • Direcția de parcurs descrisă: izv. Puciosul-izv. Honved-pna. Birone-Sf. Gheorghe

Traseul marcat cu punct albastru pleacă de la izvorul Puciosul (Budoskut) din marginea orașului Sfântu Gheorghe, ieșirea spre Vâlcele. Este un traseu ușor, potrivit pentru ieșiri scurte sau pentru alergări. Pentru o foarte scurtă bucată urmează drumul de asfalt apoi, trecând peste pârâu și peste pajiște intră în pădure. După aproximativ 1 km ajungem în pna. Kolcze de unde vom coborî ușor și continuu spre izv. Honvéd. De aici putem fie să continuăm spre Șugaș Băi urmând traseul punct galben (traseul nr. 2) După ce ne rehidratăm, continuăm traseul cu o urcare destul de abruptă  care se termină repede, traseul cotind stânga și continuând pe curbă de nivel până în pna Birone. Putem admira de aici o priveliște frumoasă spre vf. Bodoc. Continuăm și în mai puțin de jumătate kilometru ieșim în cartierul de vile din partea nouă a orașului de unde avem o priveliște extraordinară asupra munților din jur.

Traseul 9, Sugas Race Speed

  • Dificultate: medie
  • Lungime: 17,5 km distanță
  • Timp de parcurgere: 4-5 ore
  • Diferență de nivel acumulată: 760. D+
  • Înclinație medie: 7,2 %
  • Înclinație max: 18,6 %
  • Direcția de parcurs descrisă: Sugas Băi-Vâlcele Băi-vf. Havad-vf. Gorgo, Sugas Bai

Traseul începe în centrul stațiunii, lângă piscină și urmează marcajul turistic punct galben care pornește în lateralul pârtiei mici de schi. Prima porțiune are o înclinație medie de 12%. După circa un km și 130D+ de nivel poteca iese într-o despădurire unde veți face stânga, apoi după circa 300m dreapta. De aici poteca se angajează într-o lungă coborâre până în capătul stațiunii Vâlcele, marcată cu marcaj turistic bandă albastră. (B.A). Coborârea are circa 6,7 km lungime și –D370 m și nu are porțiuni tehnice pentru alergat. De-a lungul ei se deschid panorame superbe, în care puteți admira munții Bucegi, Piatra Craiului, Iezer, Făgăraș. În centrul stațiunii Vâlcele aveți primul post de alimentare și hidratare (PA1, km 7.6, 590 m. alt.). De aici traseul traversează drumul național, apoi după 300m de drum pietruit cotește dreapta prin poiană intrând în pădure. De aici urmează o urcare susținută de 5,5 km și +D 400 m. În porțiunea superioară traseul oferă priveliști superbe asupra Carpaților de Curbură. Traseul continuă spre înainte și după ce intră în pădure virează dreapta. De aici mai avem aproximativ 4 km până în Șugaș Băi. Poteca continuă lin prin pădurea de conifere, menținându-se constant la 1000 metri. La fântâna Gyertyányos traseul nostru cotește către dreapta și se angajează într-o ușoară coborâre marcată și cu marcaj turistic bandă albastră (B.A) până ce intersectează despădurirea pe care ați  parcurs-o la dus. Traseul nu prezintă porțiuni expuse/periculoase. Necesită totuși un nivel minim de antrenament pentru a fi parcurs în alergare.

Traseul 10, Sugas Race Raid

  • Dificultate: grea
  • Lungime: 26,3 km distanță
  • Timp de parcurgere: 5h-7,5h
  • Diferență de nivel acumulată: 1050. D+
  • Înclinație medie: 6,9 %
  • Înclinație max: 31 %
  • Direcția de parcurs descrisă: Sugas Băi-Vâlcele Băi-vf. Havad-valea Corlatului-vf. Gorgo, Sugas Bai

Traseul Raid, 27 km, D+ 1180

 

Traseul începe în centrul stațiunii, lângă piscină și urmează marcajul turistic punct galben care pornește în lateralul pârtiei mici de schi. Prima porțiune are o înclinație medie de 12%. După circa un km și 130D+ de nivel poteca iese într-o despădurire unde veți face stânga, apoi după circa 300m dreapta. De aici poteca se angajează într-o lungă coborâre până în capătul stațiunii Vâlcele, marcată cu marcaj turistic bandă albastră. (B.A). Coborârea are circa 6,7 km lungime și –D370 m și nu are porțiuni tehnice pentru alergat. De-a lungul ei se deschid panorame superbe, în care puteți admira munții Bucegi, Piatra Craiului, Iezer, Făgăraș. De aici traseul traversează drumul național, apoi după 300m de drum pietruit cotește dreapta prin poiană intrând în pădure. De aici urmează o urcare susținută de 5,5 km și +D 400 m. În porțiunea superioară traseul oferă priveliști superbe asupra Carpaților de Curbură. În porțiunea finală, aproape de intrarea în pădure traseul va coti brusc dreapta printre jnepeni, apoi veți urma poteca din pădure. De aici pornește o coborâre lungă de  2,7 km și –D 280 m. până în Valea Corlatului. Poteca nu prezintă dificultăți deosebite, în afara câtorva rădăcini. În caz de ploaie și noroi, necesită atenție sporită. Ajunși în valea Corlatului vom coti dreapta pe drumul forestier, apoi după 400 de metri veți face stânga reintrând în pădure. De aici veți avea o porțiune de urcare serioasă, la început mai abruptă, apoi mai domoală. Urcarea are în total o lungime de 5 km și +D 300m. Într-un final se termină într-o pajiște alpină ce oferă priveliști superbe asupra munților din jur. De aici traseul intră în poteca triunghi albastru ce vine dinspre Belin Vale și se îndreaptă spre creasta principală a munților Baraolt. Va mai avea scurte coborâri și urcușuri dar direcția generală este de urcare. După intrarea în pădure poteca continuă lin prin pădurea de conifere, menținându-se constant la 1000 metri. La fântâna Gyertyányos traseul nostru cotește către dreapta și se angajează într-o ușoară coborâre marcată și cu marcaj turistic bandă albastră (B.A) până ce intersectează despădurirea pe care ați  parcurs-o la urcare. Aici veți face stânga și practic preț de 1 km. veți urma poteca pe care ați mers la dus. (practic primul km și ultimul km din cursă sunt identice, cu diferența că odată îl parcurgeți în urcare și odată în coborâre). Traseul nu prezintă porțiuni expuse/periculoase. Necesită totuși un nivel minim de antrenament pentru a fi parcurs în alergare. 

Te-ar mai putea interesa și:

Citește mai departe

Acțiune de ecologizare alături de CNMV pe unul din traseele propuse

Citește mai departe

Inițierea unor reglementări noi pentru sporirea siguranței rutiere